3 redenen waarom energietransitie niet zonder innovatie kan

Klimaatverandering is een van de grootste bedreigingen van onze tijd. We moeten nu handelen, voor het te laat is. Gelukkig zien bedrijven dit ook. Volgens recent onderzoek van Deloitte, ziet de top van het bedrijfsleven duurzaamheid als een van de drie belangrijkste punten op de agenda.


De energietransitie speelt hierin een belangrijke rol, we moeten afscheid nemen van fossiele brandstoffen. Maar de energietransitie is meer, het gaat ook over het veranderen van het productiesysteem en de manier waarop we waarde creëren. Het behelst een verandering van de gehele economie, van de manier waarop we samenwerken tot aan de manier waarop bedrijven geld verdienen.

Nieuw framework nodig

Om dit te bereiken zijn er innovaties nodig op een drietal gebieden:


  • Technische innovatie

De meeste noodzakelijke technische vernieuwingen bestaan al, het is nu de vraag hoe we deze in praktijk brengen.


  • Sociale innovatie

Op sociaal gebied is er een nieuwe mindset nodig. De grootste barrière is cultureel, niet technisch.


  • Financiele innovatie

Tot slot hebben we een nieuw financieel framework nodig. Op dit moment is financiering gebaseerd op de opbrengst die je op basis van het verleden mag verwachten. Als het om de energietransitie gaat, bestaan er echter geen historische data.


Op dit moment is financiering gebaseerd op de opbrengst die je op basis van het verleden mag verwachten. Als het om de energietransitie gaat, bestaan er echter geen historische data.


Wilt weten u meer weten over hoe we tot de energietransitie komen?