Blockchain

Vaccinatieboekje voortaan in de blockchain?

Wie bedenkt de slimste blockchaintoepassing? Dat was begin april de uitdaging van de internationale blockchain ‘hackathon’. 700 deelnemers, 63 teams, 5 continenten. Een Nederlands team werd knap derde. Maar blockchain, heeft de wereld daar ook iets aan?


Denk je aan blockchain, dan denk je aan bitcoins. Het klopt dat de technologie belangrijk is voor cryptomunten (zoals de bitcoin). Maar wie Google Drive of OneDrive gebruikt, heeft bijvoorbeeld ook te maken met blockchain. Het is niet eenvoudig uit te leggen hoe het werkt. Maar zie blockchain als een digitale database. Veel databases zijn eigendom van een bedrijf (zoals een verzekeraar) of instelling (zoals je eigen gemeente). Deze gegevensbestanden zijn niet openbaar. Dat is een cruciaal verschil met blockchain. Die ‘database’ heeft geen eigenaar en iedereen kan er gebruik van maken. Wel op strikte voorwaarden. Zo kan je wel informatie toevoegen maar geen oude informatie veranderen. Dit is één van de grote voordelen: informatie in de blockchain is altijd betrouwbaar omdat je weet dat niemand het (stiekem) heeft veranderd. ‘Fakenieuws’ bestaat dus niet in de wereld van de blockchain.

Een idee wordt geboren

Gebruik blockchain op een manier waar de samenleving iets aan heeft. Dat was, kort gezegd, de opdracht van de internationale ‘Blockchaingers Hackathon’ die van 5 tot 8 april in Groningen werd gehouden. Een van de deelnemers was Desmond Vrede, IT-specialist bij Deloitte Digital. “We zaten in ons team te brainstormen over mogelijke toepassingen,” vertelt Desmond. “Een van de teamleden was onlangs naar een ver buitenland geweest. Hij had diverse vaccinaties nodig gehad en het was nog een heel gedoe geweest met vaccinatieboekjes en dergelijke. Dat bleek helemaal niet gedigitaliseerd te zijn. Als jij bij de dokter komt voor inentingen, moet je altijd je boekje bij je hebben om te weten welke vaccinaties je wel en niet gehad hebt. Ben je het boekje kwijt, dan krijg je een nieuwe. Wie vaak op reis gaat en veel inentingen nodig heeft, kan soms wel een paar vaccinatieboekjes thuis hebben liggen. Dat is enorm inefficiënt en foutgevoelig, zo zagen wij als team meteen in. En daarmee was ons idee geboren…”


Wie vaak op reis gaat en veel inentingen nodig heeft, kan soms wel een paar vaccinatieboekjes thuis hebben liggen. Dat is enorm inefficiënt en foutgevoelig, zo zagen wij als team meteen in. En daarmee was ons idee geboren…”

Naar Afrika of Azië? Eerst vaccineren!

De toepassing die Desmond en zijn team in een weekend tijd hebben gebouwd heet Vaccivault. Het is een digitaal vaccinatieboekje in de cloud. “Ga je naar de dokter voor een vaccinatie, dan kan die in Vaccivault meteen zien wat je allemaal al wel en niet hebt gehad. Een groot voordeel is dat jij als consument zelf kan bepalen wie wel en niet toegang krijgt tot Vaccivault. Daarmee is je privacy gewaarborgd. We hebben een app geprogrammeerd. Wil een arts of iemand anders je vaccinaties zien, dan krijg je een melding via je telefoon. Pas als jij toestemming geeft, wordt jouw informatie gedeeld.” Maar Vaccivault is ook te gebruiken door artsen zelf. Die moeten, als ze in een ziekenhuis solliciteren, kunnen aantonen dat ze bepaalde vaccinaties hebben gehad. Vaccivault geeft met één druk op de knop het antwoord. Of denk aan kinderdagverblijven, die bepaalde inentingen verplicht stellen voordat kinderen kunnen worden toegelaten. Desmond: “Die ziekenhuizen en kinderdagverblijven moeten 100 procent zekerheid hebben dat de informatie over vaccinaties juist is. Blockchaintechnologie biedt die zekerheid omdat er, zoals gezegd, niet met de informatie geknoeid kan zijn.”

Blockchain belooft veel

Volgens Desmond is blockchain van grote maatschappelijke betekenis. Hij ziet het onder meer als een oplossing voor het privacy-probleem op internet. “Het heeft veel voordelen om informatie digitaal beschikbaar te maken. Maar tegelijk is er angst dat kwaadwillenden persoonlijke gegevens kunnen misbruiken. Met Vaccivault hebben we laten zien hoe we dit probleem in het geval van vaccinaties, waar heel veel mensen mee te maken hebben, kunnen oplossen. De informatie is betrouwbaar en de consument bepaalt zelf wie inzage mag hebben.”


Hoe nu verder? Desmond vertelt dat zijn team 1500 euro heeft verdiend met de derde prijs binnen de ‘Health-track’. Met dat geld - en met vervolgonderzoek - willen ze uitzoeken hoe Vaccivault in de markt kan worden gezet. “Er is interesse van andere partijen,” zegt Desmond. “Deloitte zelf ziet bijvoorbeeld iets in het doorontwikkelen van Vaccivault. Maar er zijn wellicht ook andere partijen geïnteresseerd. Een mooie uitkomst van een weekend flink doorpezen!”

Wil je meer weten over de toepassingsmogelijkheden van blockchain? Kijk dan hier voor meer informatie.


Dit artikel is samen met NRC XTR tot stand gekomen en eerder gepubliceerd op NRC.nl